Kari Leinonen Omien aivojen käyttöä ei (onneksi) vielä ole kielletty lailla

Kiva leikkipaikka nimeltään KEVA

Kuntien eläkevakuutus KEVA on ollut julkisuudessa koko syksyn milloin mistäkin asiasta. Valitettavasti vaan ei mistään positiivisesta. Tavallisen kansalaisen silmissä KEVA tuntuu olevan poliitikkojen leikkipaikka, jossa voi tehdä monenlaista kivaa, kuten harjoitella johtamista, opiskella härskiä omien etujen ajamista, touhuta isojen rahojen kanssa vaikkei olisikaan sijoitustoiminnan koulutusta tai työkokemusta.

Keskiviikkona KEVA:n hallitus kertoi selvitysmiehen tekemästä raportista, joka koskee KEVA:n johtajien etuisuuksia ja koko laitoksen johtamistapaa. Viimeistään nyt KEVA:n hallitukselle on siis lopullisesti selvinnyt, että KEVA:n hallintokulttuurissa ja johtamisessa on kuin onkin ollut puutteita. Niistä kun ei kukaan ole aikaisemmin kertonut heille, paitsi lehdistö.

Raportti antoi KEVA:n hallitukselle paljon miettimisen aiheita, joista osa on tavallisen kansalaisen mielestä itsestään selviä asioita. Esim. virkamiesjohtajalla ei pitäisi olla toimitusjohtajasopimusta kultaisine kädenpuristuksineen. Varsinkin kun edellisen toimitusjohtajan (Ailus) valinnassa ammattitaito oli toissijainen ja puolueen jäsenkirja ensisijainen kriteeri. Oikealla toimitusjohtajalla nimittäin ovat oikeat vastuut ja oikeat velvollisuudet. Virkamiesten (leikki)vastuut taas mahtuvat yhteen lauseeseen: Hups, taas meni metsään.

KEVA:n hallituksen puheenjohtaja Laura Räty ottaa epäkohtien korjaamisen ilmeisen tosissaan. Kun KEVA palkkaa seuraavan toimitusjohtajan, he aikovat velvoittaa johtajan korjaamaan esille nousevia puutteita, kuten nyt todellisten työsuhde-etujen ilmoittaminen ja julkisten hankintojen pykälien noudattaminen.  Eli lakien noudattamisen.  Kyllä yksityisellä puolella lakien ja asetusten noudattaminen kuuluu automaattisesti toimitusjohtajan toimenkuvaan, ilman että sitä pitää erikseen hallituksen toimesta velvoittaa.

Käytännössä em. puutteet tarkoittanevat KEVA:n tapauksessa asioita, jotka ovat ensi nousseet esiin lehdistössä. Kerta kaikkiaan kiva paikka tuo KEVA, kun siellä lehdistö tekee osan toimitusjohtajan ja hallituksen työstä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat