Kari Leinonen Omien aivojen käyttöä ei (onneksi) vielä ole kielletty lailla

Suomalaiset tekivät sen mihin ulkomaalaiset eivät pystyneet

Suomalaissukeltajat onnistuivat ”mahdottomassa” ja hakivat kaksi helmikuussa hukkunutta toveriaan pois Norjan Plurdalenin luolastosta 110 metrin syvyydestä. Brittiammattilaiset olivat kuukautta aikaisemmin luopuneet yrityksestä ja tuominneet tehtävän toivottomaksi.

Olisipa meillä talouselämässä ja yhteiskunnassa enemmän samanlaista päättäväisyyttä: asetetaan haastava, positiivinen tavoite ja tehdä sen jälkeen kaikki tarvittava tuon tavoitteen saavuttamiseksi. Ja parhaimmassa tapauksessa saavutetaan jotain sellaista, mihin kukaan muu ei ole vielä pystynyt. Jotain sellaista, jolla voi olla suurikin positiivinen vaikutus muihin ihmisiin. Onko sinulla tällä hetkellä tällaista päättäväisyyttä?

 

Aiheeseen liittyen muutama sitaatti:

 “Whether you think you can, or you think you can't--you're right.”  - Henry Ford

 “Obstacles are those frightful things you see when you take your eyes off your goal.” - Henry Ford

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Tai sitten kyse on suomalaisesta järjettömyydestä...vaarannetaan ihmishenkiä kalmojen nostamiseksi...

Käyttäjän KariLeinonen1 kuva
Kari Leinonen

Tämähän oli valitettava onnettomuus, joka tapahtui 6. helmikuuta. Luulenpa kuitenkin, että onnistunut nosto-operaatio ilman lisäuhreja on kuitenkin omaisten ja alan yhteisön kannalta se toivottavin lopputulos.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Varmaan olivat laskeneet riskit ja toimivat sen mukaisesti.

Heillä elää talvisodan henki. Kaveria ei jätetä.

Käyttäjän KariLeinonen1 kuva
Kari Leinonen

Juuri näin. Menivät sinne vaikka luolasto oli onnettomuuden jälkeen asetettu sukelluskieltoon. Ei voi muuta kuin ihailla tällaista velvollisuuden tuntoa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Suoritusta itseään ei voi kuin ihailla. Ja ilmeisesti koko tehtävä oli harkittu viimeiseen saakka, siten että onnistumisen mahdollisuudet olivat niin hyvät mahdollisen epäonnistumisen seurauksiin verrattuna, että riski voitiin ottaa. Ja lopuksi itse operaation tehneet henkilöt olivat niin asiansa osaavia, rauhallisia ja toisiinsa luottavia, että mitään tarpeetonta ei tehty.

Toivoisin ja uskonkin, että sama linja jatkuu. Henkilöt pysyvät mahdollisimman täydellisesti poissa julkisuudesta, jotta teosta ei synny elämää suurempaa sankaritarinaa. Suurimpia sankareita ovat he, jotka vain tekevät.

Pelastustöihin ja turvallisuuteen liittyvät asiat eivät ole kilpailua ja sankarisuorituksia. Ne ovat ammattitoimintaa, jossa vain harkinta pitää hengissä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

?? Kuten sanoit, luolasto oli onnettomuuden jälkeen asetettu sukelluskieltoon. Ja tätä määräystä vastaan olivat. Määräysten vastaista toimintaa pitää vain ihailla? Tätä argumenttia varmasti voidaan käyttää monessakin tarkoituksessa (ja aina käytetäänkin).

Silti sankaritekoja tästäkin saadaan aikaiseksi... ja vielä korostusta "velvollisuuden tunnosta"..?? Ihminen joka on kuollut on kuollut, ei siinä luiden hakeminen asioita paranna enkä ole koskaan ymmärtänyt luiden haun "velvollisuutta".

Eivät ruumiit minnekään lähde häviämään (noh, ruumiillisesti hiljalleen toki)... eikä ruumiissa olleita henkilöitä voi enää kuoleman jälkeen pelastaa. Se että sankaritaruja saa tällaisesta aikaan, on vähintäänkin outoa.

Mitäpä jos "sankarit" olisivat saaneet osan porukastaan hengiltä sankaritekoja suorittaessaan... noh, heidät olisi todettu laajalti äärettömän typeriksi henkiilöiksi... nyt kun/jos nostaminen onnistuu ilman viranomaislupaa jne., niin ovatkin joissakin porukoissa sankareita....

"Kaveria ei jätetä" -argumentista vielä.... olen aina käsittänyt sen tarkoittavan ELOSSA olevia ihmisiä ensisijaisesti... kuollut on kuollut eikä häntä enää voi auttaa.. luiden tuominen hautaan kai sitten auttaa joitakin omaisia (vaikken ole koskaan käsittänyt miten... eihän kuolleet luut ole sama ihminen enää, mitä eläessä, joten miksi hirttäytyä kuolleeseen kehoon kiinni.. hauta kaukana on sama kuin hauta lähellä, koska kuollut ihminen on edellään yhtä kuollut ja häntä voi muistella muuallakin kuin luidensa/tuhkansa lähellä).

Käyttäjän KariLeinonen1 kuva
Kari Leinonen Vastaus kommenttiin #7

Jos lukisit kommenttini #2.

Tietysti aina löytyy niitä, jotka eivät ikinä ole valmiita pistämään itseään likoon kenenkään toisen puolesta...missään olosuhteessa. Jos viime vuosisadan alkupuolella olisi ollut enemmänkin tällaisia ihmisiä, ei meidän tarvitsisi olla tänään huolissaan Venäjän toimista: me olisimme edelleen osa Venäjää.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Britit olivat jo aiemmin noutaneet ruumin syvältä tästä samaisesta luolasta, mutta jostakin syystä laskivat nyt riskin olevan liian suuri.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ystävät tekivät sen, mitä tuntemattomat eivät.

Hirmuinen teko. Aidosti jalo teko. Suuri kunnianosoitus kuolleen ystävän muistolle. Se on jotenkin huvittavaa jos tuntee ihmisiä, jotka eivät kykene kohtaamaan kuolevaa perheenjäsentään. Puhumattakaan kuolleesta.

Merkittävin julkisuutta saanut teko minun muistiini.
Korostuu aikana, jolloin millään ei ole aitoa arvoa. Minun uskoni ihmisiin koheni huomattavasti.

Pekka Iiskonmaki

Hieno homma! Kaikilta ei ole vielä selkäranka valunut housuihin.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Erittäin hieno ja arvostettava teko. "Kaveria ei jätetä" elää onneksemme vieläkin.

Näitä ala-arvoisia, kuten Rami Oksasen, besserwisser kirjoituksia tietenkin tulee. Mutta jotkut tekevät ja toiset räksyttävät hurttien lailla.

Toimituksen poiminnat