Kari Leinonen Omien aivojen käyttöä ei (onneksi) vielä ole kielletty lailla

”Ministerit havahtuivat turvallisuusriskeihin”

”Miksi vasta nyt?” Näin kysyi iltapäivälehden lööppi viikonloppuna. Tähän on yksi vastaus: kun ei ymmärrä syy ja seuraus –suhteita, joutuu kaiken oppimaan kantapään kautta. Vielä viime keväänä ajattelin toiveikkaasti, että insinööri Sipilän hallitus ei sorru tähän yhtä paljon kuin edeltäjänsä: insinöörit kun yleensä joutuvat työssään ajattelemaan syitä ja seurauksia. Erityisesti varaudutaan jollain tavalla siihen pahimpaan vaihtoehtoon. Toiveeni eivät näytä toteutuneen. 

Kantapään kautta oppiminen on usein varsin kivuliasta. Joskus tämä sanonta onkin korvattu lauseella ”Siperia opettaa”. Mainittakoon, että englanniksi kantapään kautta oppiminen voidaan kääntää lauseeksi  ”learn the hard way”. Esim. turvapaikka-asian Sipilän hallitus on hoitanut niin huonosti, että voimme joutua oppimaan virheistä kaikkein kivuliaimmalla tavalla eli ”learn the hardest way”. Pahimmassa tapauksessa ”Sipilään verrattuna Siperia on vain leikkivä esikoulu”.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

”learn the hard way” on tapa minkä mikä tahansa hallitus joutuu kokemaan tästä eteenpäin.
Tien opastajia ei ole, muutokset ovat ennakoitamattomia.
Vain muutos on varma.
Mistä loytäisimme fiksun kansan ?

Käyttäjän anttiolavisalonen kuva
Anttiolavi Salonen

Höpön löpön. Kun on nyt niin paljon muutakin. Turvapaikanhakijat ovat ässä - hihassa. Se on jotain millä saadaan kansan huomio muualle niistä asioista, joihin todella pitäisi panostaa.

Käyttäjän KariLeinonen1 kuva
Kari Leinonen

"Ihan hevonhumppaa ja höpö höpö -juttua", sanoisi Irma Rönkkö.

Sipilän hallituksen muutakin päätöksentekoa on kuvailtu erittäin poukkoilevaksi. Ongelma ei siis koske pelkästään turvapaikka-asiaa. Päätöksiä ja niiden seurauksia ei ole mietitty etukäteen, joten hallitus on joutunut muuttamaan päätöksiään jälkikäteen monissa asioissa.

Siinä mielessä olet oikeassa, että monet asiat (=hallituksen sähläilyt) ovat vieneet mielenkiinnon pois pääongelmasta: kestävyysvajeesta. Siitä ei ole juurikaan keskusteltu viime aikoina.

Eniten minua kauhistuttaisi, jos ajatuksesi pitäisi paikkansa. Eli jos hallitus käyttäisi tarkoituksellisesti turvapaikanhakijoita jonkinlaisena yrityksenä viedä mielenkiinto pois suuremmista ongelmista. Tämä turvapaikka-asia voi nimittäin huonosti hoidettuna kasvaa SUURIMMAKSI ONGELMAKSI, jonka ratkaisemiseksi hallituksella on vielä vähemmän keinoja kuin kestävyysvajeen hoitamiseksi. Lisäksi jos turvapaikka-asia karkaa käsistä, vaikeuttaa se erittäin paljon myös kestävyysvajeen umpeen kuromista. Tämä olisi siis aivan hyper-idioottimasta ajattelua poliitikoilta. Mutta toisaalta, Suomessahan poliitikoilta voi odottaa mitä tahansa.

Toimituksen poiminnat