Kari Leinonen Omien aivojen käyttöä ei (onneksi) vielä ole kielletty lailla

Suomi on askeleen päässä täystyöllisyydestä?

Ei Suomella niin huonosti mene, kuin suurin osa meistä luulee. Ainakin mikäli on uskominen tiettyjä virkamiehiä. Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra nimittäin arvioi, että Suomessa saattaa olla jopa 360 000 piilevää työpaikkaa. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan taas avoimia työpaikkoja on yli 30 000. Nämä kaksi yhdessä tarkoittaa siis lähes 400 000 avointa työpaikkaa.  Samaan aikaan (lokakuun 2015 työllisyyskatsaus) työttömiä on VAIN noin 337 700. Eli olemme lähellä täystyöllisyyttä. Vai olemmeko?

Nämä piilotyöpaikat ovat työnantajien vastaus paljon uutisoituun piilotyöttömyyteen: kun osa työntekijöistä on piilossa, niin miksei samalla voida piilottaa osa työpaikoistakin. Tämä vasta onkin hauska yhteinen leikki työntekijöiden ja työnantajien välillä.

Näihin piilotyöpaikkoihin voidaan liittää kaikenlaista yllättävää ja jännää, niin kuin leikeissä yleensä. Esimerkiksi jos satut löytämään piilossa olevan työpaikan, huomaatkin, että siinä palkka maksetaan leikkirahalla. Tai päädyt tekemään ympäripyöreitä päiviä olosuhteissa, jotka eivät kestä päivänvaloa. Ja tietenkin työnantaja voi aina sanoa kaikkeen sovittuun ”ei vaineskaan” ja lopettaa leikin silloin, kun se ei enää kiinnosta. Paikallista sopimista parhaimmillaan. Eikö olekin vekkulia?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Tapani Lahnakoski

Kas ettei sentään ollut Oras Tynkkysen kotkotuksia. No samaa sakkia taitavat olla.

SITRA:n mandaatti on työntää rahaa kaikkiin "vihreisiin" hankkeisiin, joiden tullessa tuotantovaiheeseen, firmoista kuuluu: ”ei vaineskaan” ja lappu luukulle.

Toimituksen poiminnat