Kari Leinonen Omien aivojen käyttöä ei (onneksi) vielä ole kielletty lailla

Tuplapalkka, vaikka hoidat työsi huonosti

Normaalissa työelämässä, jos työntekijä hoitaa jatkuvasti tehtäviään huonosti, hän saa asiasta vähintäänkin huomautuksen. Lievemmissä tapauksissa hän saa pitää työnsä, mutta hän ei saa palkankorotusta. Urakehityksestä on myös turha haaveilla. Pahimmassa tapauksessa työntekijä saa sellaisen maineen, ettei hänellä ole enää asiaa oman alansa töihin. Tämä ei tietenkään päde politiikassa.

Otetaanpa esimerkiksi entinen pääministeri Jyrki Katainen. Iltalehti uutisoi, että Kataisen palkka EU-komission varapuheenjohtajana nousee 27 953 euroon. Kuriositeettina mainittakoon, että Suomen pääministeri tienaa tällä hetkellä 11 742 euroa ja ministerit 9 788 euroa kuukaudessa. Kansanedustajina toimiville ministereille maksetaan lisäksi puolet kansanedustajan palkkiosta, eli puolet 6 380-6 858 eurosta kuukaudessa. Tutkittaessa Kataisen uraa, se on kehittynyt raketin lailla vuoden 2007 jälkeen ja palkka yli 2-kertaistunut.

Mitäpä Jyrki on saanut aikaiseksi?  Otetaan muutama kansantalouden kannalta merkittävä mittari.

Kataisen ollessa valtiovarainministerinä (2007-2011) ja pääministerinä (2011-2014) Suomen valtion velka kasvoi 70% (56 miljardista 95 miljardiin).

Työllisiä oli 4/2007 2 456 000 (palkansaajia 2 141 000 ja yrittäjiä 315 000) ja työttömiä 191 000 (työvoimatutkimus). Verrataan lukuja 4/2014 tilanteeseen, eli hetkeen hieman ennen kuin Katainen luopui pääministerin tehtävistä: työllisiä 2 448 000 (palkansaajia 2 093 000 ja yrittäjiä 355 000) ja työttömiä 241 000. Eli palkansaajien määrä pieneni 48 000 ja työttömien määrä kasvoi 50 000 (kasvua yli 26%).  Mainittakoon, että työvoimatutkimus perustuu otantaan, ja sen antama luku on aina huomattavasti pienempi kuin TE-keskuksissa työnhakijoiksi ilmoittautuneiden määrä (305 000 huhtikuu 2014). Luvut eivät todellakaan anna hyvää kuvaa Kataisen onnistumisesta.

Katainen on ilmeisesti kuitenkin ollut jollain tasolla huolissaan Suomen kehityksestä. Kun omat rahkeet eivät ole riittäneet asioiden hoitamiseen, on hän turvautunut ”asiantuntijoiden” apuun.

Katainen tilasi filosofi Pekka Himasen johtamalta asiantuntijaryhmältä 700 000 eurolla kaksivuotisen Kestävä kasvun malli –tutkimushankkeen. Tämä oli ns. tulevaisuusselvitys Suomen kansataloudelle. Sen tuloksena syntyi Sininen kirja, joka vei modernin epäselkokielen aivan uudelle tasolle. Vai mitä sanotte seuraavasta: ”Hyvinvointi ei tarkoita samaa kuin puutteen puute, eikä hyvinvointiyhteiskunnan korkein tavoite voi siksi olla puutteen puuttuminen”.

Katainen ei ilmeisesti ole kuitenkaan lukenut kirjan 157 sivua kuin valikoiden. Esimerkiksi sivulla 84 yhdestä lauseesta hän on poiminut vain sen alkuosan: ” Suomen on saatava aikaan irtikytkeytyminen Euroopan kasvu-urasta”. Tämä on toteutunut. Kun muualla Euroopassa ennustetaan useamman prosentin talouskasvua, on Suomi Kreikan kanssa toisessa ääripäässä.

Eräs mielenkiintoisimmista verovaroin tuetuista tutkimushankkeista Kataisen aikana oli Suomen Akatemian 2013 Turun yliopistolle myöntämä lähes miljoona euron tuki yliluonnollisten asioiden tutkimiseen. Olisiko niin, että Kataisen hallitus on etsinyt apua epätoivoiseen tilanteeseensa jopa tuonpuoleisesta ja yliluonnollisista voimista?

Niinhän se on, että ”ammattimies” tietää aina kenen puoleen kääntyä, kun omat taidot eivät riitä. Ja "ammattimies" on aina palkkansa ansainnut, erityisesti politiikassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eihän Kataisella siinä entisessä duunissa urakehitystä ollutkaan, Hän otti loparit ja etsi muita hommia. Niinhän ne huonoiksi osoittautuneeet joutuvat tekemään. Ei uudessa duunissa makseta sen edellyttämää tasoa pienempää palkkaa aiempien duunipaikkojen epätyydyttävästä tuloksenteosta.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Onneksi meille jäi Kataisen osaamisesta jäljelle edes tuo sininen kirja viisauksineen.

Kiitos Kataiselle tästäkin...

Toimituksen poiminnat