Kari Leinonen Omien aivojen käyttöä ei (onneksi) vielä ole kielletty lailla

Älä syö keltaista lunta

Useimmat pikkulapset tietävät, ettei keltaista lunta kannata syödä. Monet tosin oppivat tämän karvaasti kantapään kautta, kun eivät ymmärrä syy ja seuraus –yhteyttä vaikka sen itse näkevät: kun naapurin koira käy talvella tarpeillaan, ei lumi enää ole valkoista.

Monen poliitikon ja johtajan kannattaisi kuitenkin pitää tämä esimerkki mielessään, ettei tulisi hölmöiltyä. Eli kun joku asia ei näytä normaalilta, kannattaa miettiä tavallista tarkempaa, ettei jää paha maku suuhun.

Tässä muutama viimeaikainen havainto ”keltaisesta lumesta”.

Fortum myi sähkönjakeluverkkonsa sijoittajaryhmälle, koska business ei ollut sen mielestä kannattavaa. Etenkin kun tulevat maakaapeloinnit vaativat lähivuosina valtavia investointeja. Sen sijaan ulkomainen sijoittajaryhmä näki tässä paikallisessa monopolissa kannattavan liiketoiminnan.  Miten ihmeessä kannattamattomasta saadaan kannattavaa? Carunan tapauksessa hintoja nostamalla…kuinka ollakaan.

Carunaa omistaa myös kaksi suomalaista eläkevakuutusyhtiötä, joista KEVAlla on yli 10% osuus. Eli KEVA voisi osakeyhtiölainsäädännön puitteissa vaatia osinkoja voitollisesta yrityksestä. Tosin ulkomaiset pääomistajat ovat junailleet asian niin, että Caruna maksaa lainoistaan korkeaa korkoa, jolloin tulos saadaan kirjanpidossa pieneksi, vaikka rahaa virtaa vuolaasti ulkomaille. Pienestä tuloksesta on sitten hankala mennä maksamaan veroja ja jakamaan osinkoja. Herääkin kysymys, että minkälaista tuottoa suomalaisten eläkerahat Carunassa oikein tuottavat.

Investoinnit Suomeen. Investoinnit koneisiin ja laitteisiin ovat 2000-luvulla olleet Suomessa selvästi alemmalla tasolla kuin useimmissa muissa vertailumaissa (ETLA). EK:n alkuvuodesta julkaisema kysely suomalaisten yritysten investoinneista tälle vuodelle paljasti, että yritykset eivät ole kiinnostuneita edes korvaamaan pääomakannan kulumista. Tämä on jatkunut jo vuosia. Tältä osin tuotantokapasiteetti siis vähenee Suomessa. Samaan aikaan yritykset jatkavat ennätyssuurten osinkojen jakamista omistajilleen. Summa on kasvanut vuosi vuodelta. Eli sen sijaan, että pidettäisiin yllä olemassa olevaa tuotantokapasiteettia, halutaan raha jakaa mieluimmin omistajille. Minusta tämä vaikuttaa suomalaisen teollisuustuotannon alasajolta.

Oli kyselyssä jotain positiivistakin: laajennusinvestoinnit ovat kasvussa. Mietin vain, että miten paljon tästä rahasta laitetaan tuulivoiman lisärakentamiseen. Syöttötariffit ja muut verovaroista jaetut tuet tekevät tuulivoimasta yhden kannattavimmista busineksista Suomessa. Ikävää asiassa on se, että kovilla pakkasilla kotimainen tuulivoima 40-150MW teholla ei riitä edes Suomen vihreiden aamukahvien keittämiseen ilman jonotusnumeroa. Saksassakin kärytetään nyt enemmän hiiltä kuin koskaan aikaisemmin, kun ydinvoimaa on korvattu tuulivoimalla. Vihreän ideologian jäljiltä löytyykin hämmästyttävän paljon ”keltaista lunta”.

Vastaavia esimerkkejä on todella paljon. Osa tästä päättäjien hölmöilystä menee ymmärtämättömyyden piikkiin, mutta paljon on myös oman edun tavoittelua.  Oli syy mikä tahansa, valitettavasti viime vuosina poliitikot ja johtajat ovat olleet niin ahkeria, että suomalaisen yhteiskunnan ja talouden maisemassa ”valkoinen lumi” on nykyään enemmänkin poikkeus.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat