Kari Leinonen Omien aivojen käyttöä ei (onneksi) vielä ole kielletty lailla

Vihreiden iltalypsy – tuulivoima Suomessa 3-kertaiseksi ?

Suomi on sitten merkillinen maa. EU:n tavoitteena on nostaa uusituvan energian osuus 20 prosenttiin energian loppukulutuksesta vuoteen 2020 mennessä. Tämä tavoite on määritelty Uusiutuvan energian –direktiivissä eli ns. RES-direktiivissä. Jokaiselle jäsenvaltiolle on kuitenkin kirjattu omakohtaiset tavoitteet ja, kuinka ollakaan, EU:n mallioppilas Suomen tavoitteena ei ole enempää eikä vähempää kuin 38%. Eli lähes 2-kertainen osuus.

Eipä tässä vielä kaikki.

Suomessa käytettävistä uusiutuvista energiamuodoista yksi tärkeimmistä on bioenergia, varsinkin puu ja puupohjaiset polttoaineet. Uusiutuvien osuus Suomen sähköntuotannosta on jo nyt noin 40-45%, josta bioenergian osuus 14%. Tuulivoiman osuus on noin 9%. (1)

EU:n komissio on valmistelemassa kiinteille puu- ja biomassoille kestävyyskriteerejä (2), jotka määrittelevät, miten raaka-ainetta voidaan tulevaisuudessa käyttää. Pahimmassa tapauksessa tästä seuraa se, että puuta ei enää jatkossa kohdella muun uusiutuvan energian kaltaisena kasvihuonepäästöistä vapaana polttoaineena.

Nyt hiipii mieleen ilkeä ajatus.Kun aurinko- ja vesivoimaa ei tässä maassa todennäköisesti rakenneta merkittävästi lisää, jää ainoaksi vaihtoehdoksi tuulivoiman lisääminen, jotta Suomi pystyisi pitämään kiinni tuosta 38% uusiutuvien osuudesta. Tämä tarkoittaisi tuulivoiman lähes 3-kertaistamista. Kun tietää miten paljon tuulivoiman rakentamista tuetaan jo nyt verovaroin, voin jo kuvitella ajatuksissani ”vihreiden liikemiesten” miettivän jo nyt sen Ferrarin päivittämistä uudempaan.

Minusta tämä haiskahtaa siltä itseltään eli taitaa olla vihreiden iltalypsy tulossa. Jälleen kerran.

                            

  1. Inkoon voimalaitos odottaa purkajia, Helsingin Sanomat, 11.3.2016 / Energiateollisuus              
  2. Bioinvestoinnit vaarassa, Tekniikka ja talous, 11.3.2016

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Minusta tämä haiskahtaa siltä itseltään eli taitaa olla vihreiden iltalypsy tulossa."

Vihreät eivät ole hallituksessa eli onko kyse kokoomuksen vedätyksestä vai keskustako on Pekkarisen asialla? EU tässä kuitenkin on taas vedättämässä, mitkä puolueet ovat orjallisesti noudattaneet komission ohjeita? Kokoomus varmaan myisi äitisäkin verokierron säilyttämiseksi jos puolueella olisi äiteja ja keskusta on yhtä luotettava, PS taas häviää puoluekartalta seuraavissa vaaleissa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Hassu blogi, jossa melkein kaikki faktat pielessä. Korjataan nyt se suurin virhe uusiutuvien osalta. Aurinkoenergian kasvu tulee olemaan huimaa lähivuosina.

Käyttäjän KariLeinonen1 kuva
Kari Leinonen

Börje, otan mielelläni vastaan korjauksia, jos faktoissa on virheitä.

Tällä hetkellä aurinkosähkön osuus on noin 1% luokkaa (lähde sama kuin blogissa). Suomessa olosuhteet rajoittavat aurinkoenergian hyödyntämistä, joten siitä ei tn. lähitulevaisuudessa tule merkittävää energianlähdettä näillä leveysasteilla.

Talvella kun sitä energiaa tarvittaisiin erityisesti, aurinko paistaa matalalta korkeintaan muutamia tunteja. Kesällä taas paistaa melkein ympäri vuorokauden (hyvällä säällä), mutta silloin kulutuskin on pienempää kuin talvella. Ratkaisu tähän olisi energian varastointi, mutta nykyisillä tekniikoilla ei kovin hyvin onnistu.

Eli lähitulevaisuutta (v. 2020) ajatellen en usko Suomessa aurinkovoiman merkityksen kasvavan kovin suureksi kokonaisenergiantuotannossa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#4
>....Ratkaisu tähän olisi energian varastointi, mutta nykyisillä tekniikoilla ei kovin hyvin onnistu.....

ooo

....mutta kun varastointi keksitään, alkavat maailmanlaajuiset karnevaalit...

On vaan oltava tarkkana, että ei olla kehityksen jarruna.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Aurinkoenergiaa tuotetaan toistaiseksi pientuotantona, joka ei juurikaan näy tilastoissa.

Miten oletat meidän kesämökin aurinkosähkötuotannon tilastoituvan? Sitä ei voi tilastoida minulle myytyjen panelien kautta, koska 95% potentiaalisesta tuotannosta ei edes mene kulutukseen. Akuissa ei riitä kapasiteettia varastoida tuotantoa edes kiihkeimpänä mökkikautena. Eikä meillä mökkireissuilla ole tarpeeksi kulutusta. Poissaolojen aikana kulutus on nolla. Tai itse asiassa se sähkö haihtuu lataussäätimestä lämpönä taivaan tuuliin.

Aurinkosähkö on lähivuosina niin halpaa, että kuluttajan, kaupan ja teollisuudenkin kannattaa sitä tuottaa itselleen maalis-syyskuun aikana. Kuluttaja on sen verran itsekäs ja kustannustietoinen, ettei Fortumin tai Carunan tuotanto-ongelmat ja -kustannus paljon kiinnosta. Talven sähkölaskun kasvaminen vain parantaa aurinkosähkön mielenkiintoa. Tätä kehitystä ei voida pysäyttää kuin kieltolailla tai haittaveroilla. Nykyinen hallituksemme voisi tietysti yrittää energiateollisuuden lobbaamana jotain noinkin typerää, muttei taida ehtiä. Hallituksen lähtölaskenta on koko ajan käynnissä.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Tavoitteet uusiutuvien enegiamuotojen lisäämiseen ovat tervetulleita. Tuuli ja aurinkoenergia on varmasti saasteetonta ja täytyyhän se olla halpaa, kun käyttövoima on täysin ilmaista. Olipa tuo sitten keiden ansiota hyvänsä, niin hyvä kuitenkin. Meillä Suomessa on tuulivoimabisneksessä jo suurimmat kauppaketjut jne. Ei tuo yksin vihreiden ansiota ole.....

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Aurinkoenergia on halpaa mutta vain silloin kun paistaa riittävästi, ja tuulentuomakin miltei ilmaista silloin kun tuulee. Meillä täällä Suomessa vain on niitä tuulettomia ja pimeitä kausia tämän tästä, ja niinäkin aikoina tarvitsemme sähköä, yleensä vielä enemmän kuin paisteisina ja tuulisina päivinä.

ps. Olen tässä muutamina päivinä ladannut usb-pankkia pienellä kennolla, kun aurinko paistaa kunnolla, niin latausvirta nousee kunnon lukemiin mutta kun mollikka vetää pilven eteensä niin virta tippuu hyvinkin alas.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Eiköhän nyt sentään nuo voimalahankkeiden suunnittelijat ja rakentajat ole tutkineet tuuli- ja aurinko-olosuhteet.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki Vastaus kommenttiin #9

Aivan varmaan on tutkittu, eikä minulla sinänsä ole mitään niitä ilmaisia energianlähteitä vastaan mutta niiden älyttömästä tukemisesta pitäisi luopua. Tai sitten maksetaan tukea todellisten tuotantojen mukaan, ja samoin näiden pitäisi osallistua kaikkiin kustannuksiin tuottamansa energian pohjalta. Tarkoitan tuolla viimeisellä sitä, että jos esim. tuulivoiman vuoksi pitää vahvistaa verkkoa, niin maksajan paikalla on tuulivoimayhtiöt.

ps. Siis jos ne on tutkittu ja jos hyviksi ja tuottaviksi havaittu niin miksi pyydetään yleensä tukia.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki Vastaus kommenttiin #9

Niin vielä palatakseni tuohon suunnitelmallisuuteen tuulivoiman oslta:

http://www.fingrid.fi/fi/sahkomarkkinat/kulutus-ja...

Käyrä kuvaa tämän päivän (14/03 2016) tuotannon vaihtelua.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Tuuli- ja aurinkovoima ei ole saasteetonta eikä ilmaista tai edes halpaa.

Mikään energiantuotanto ei ole saasteetonta ja esim. aurinkovoimaa halvempaa ja saastettomampaa on olemassa.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d...

Paneelien hinnat eivät ole laskeneet 2012 jälkeen juurikaan.
https://planeetta.wordpress.com/2015/04/14/vihreid...

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

"Kun tietää miten paljon tuulivoiman rakentamista tuetaan jo nyt verovaroin"

Rakentamista ei - paitsi merituulivoimaloita- tueta, mutta tuotantoa tuetaan ruhtinaalisesti.

Täältä löytyy sentin tarkkuudella meidän tuuleen hukatut miljoonat :

https://tuotantotuki.emvi.fi/Installations

Nyt yhteensä 241 415 848,96 € kumuloituen 12 vuodessa n. 3000 miljoonaksi euroksi.

Sitten tuohon aurinkovouhotukseen ; ei täällä kukaan enää mitään numeroita usko ; yritetään kuvan kautta.

Täällä näkyy Saksan sähkönkulutus viime viikolla :

https://www.energy-charts.de/power.htm

Klikkaa "all sources".

Saksalla on tuulitehoa ja aurinkotehoa yhteensä n. 80 GW, Suomessa nyt n. 1 GW ja mitä saksalaiset ovat saaneet tällä satoja miljardeja maksavalla investoinnilla aikaan:

Yllä olevan diagrammin, joka naurattaisi ammattimiestä/naista , jollei asia olisi niin vakava.

Toimituksen poiminnat