Kari Leinonen Omien aivojen käyttöä ei (onneksi) vielä ole kielletty lailla

Saattohoitopotilas nimeltään Suomi

Sipilän hallitus asetti hallitusohjelmassaan tavoitteekseen, että  ”velkaantuminen suhteessa bruttokansantuotteeseen taittuu vaalikauden loppuun mennessä ja velaksi eläminen lopetetaan vuonna 2021. Kokonaisveroaste ei nouse”.

On kaikkien tiedossa, että tähän päästäkseen hallitus joutuu tekemään leikkauksia lähes kaikilla sektoreilla. Esim. tällä hallituskaudella pelkästään koulutuksesta ja kasvatuksesta leikataan n. 2,7 mrd. euroa (1).

Kun katsotaan hallituksen selontekoa julkisen talouden suunnitelmasta 2016-2019, huomataan, että miljardiluokan säästöistä huolimatta valtion velkaantuminen jatkuu lähes entiseen malliin: Sipilän hallituksen aikana valtion velka tulee heidän oman ennusteen mukaan kasvamaan 4-5 mrd. joka vuosi. Tämä on yhteensä yli 20mrd euroa seuraavan neljän vuoden aikana eli +20 % tämän hetkisestä 100 mrd. euron velasta. (2)

Samaan aikaan yritykset jakavat vuosi vuodelta suurenevia osinkoja, joista merkittävä osa virtaa Suomesta ulos. Toisaalta Suomen teollisuutta ajetaan hiljalleen alas, kun edes kaikkia pääoman kulumisesta aiheutuneita investointeja ei haluta tehdä, eli teollisuuden olemassa oleva tuotantokapasiteetti vähenee tältä osin. Useat laajennus- ja uusinvestoinnit sen sijaan tehdään valtion tukemina, kuten esim. syöttötariffein tuetussa (lähes 158 milj. euroa vuodelle 2016 ja tullee kasvamaan tulevina vuosina) tuulivoimatuotannossa on tilaa vielä yli 2-kertaiselle tehokapasiteetille.

Alkaa vaikuttaa siltä, että tämän potilaan osalta ollaan lähivuosina siirtymässä terminaalivaiheeseen.

 

(1) Kuinka koulutussäästöistä selvitään. A-studio TV1 17.3.2016

(2) Laskettuna sivun 10 (BKT:n arvo mrd. euroa) ja sivun 11 (valtionvelka % suhteutettuna bruttokansantuotteeseen) luvuista

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat