Kari Leinonen Omien aivojen käyttöä ei (onneksi) vielä ole kielletty lailla

Talousoppia pääministeri Sipilälle

Pääministeri Juha Sipilä ei ilmeisesti edelleenkään ymmärrä tiettyjä talouden lainalaisuuksia. Sipilän uusimman lausunnon mukaan Suomessa on saatava aikaan ”reilun kahden prosentin” talouskasvu, jotta työttömyys saadaan vähenemään. Samaan aikaan Sipilän hallitus yrittää saada aikaan usean prosentin tuottavuusloikkaa.

Sipilän käyttämien termien epäselvyys puhutti jo viime keväänä. Taloustieteessä yleensä pätee ns. Okunin-laki. Sen mukaan työttömyyden muutoksen ja kokonaistuotannon (BKT) muutoksen välillä on yhteys: tuottavuuden kehityksestä johtuen BKT:n on kasvettava riittävän nopeasti, jotta työttömyys pienenisi.  Karkeana nyrkkisääntönä voidaan Suomessa käyttää

työttömyysasteen muutos = 0,5 x (BKT:n kasvu – tuottavuuden kasvu)

Suomessa tämä on käytännössä tarkoittanut 2000-luvulla sitä, että on tarvittu keskimäärin noin 2,15% talouskasvu työllisyyden pitämiseksi ennallaan. Paino sanalla ennallaan.

Hidas talouskasvu yhdessä tuottavuuden kasvun kanssa tarkoittaa usein työttömyyden kasvua. Tälle ja ensi vuodelle on ennustettu huomattavasti alle 2 % kasvua BKT:ssa. Eivätkä hallituksen omat ennusteet jatkosta näytä kovinkaan paljon paremmilta. Eli annettujen ennusteiden valossa tällä hallituskaudella seuraavat kaksi vuotta työttömyys tulee kasvamaan ja (hyvällä tuurilla) vuosina 2018–2019 voidaan työttömyyden kasvu pysäyttää. Työttömyyden merkittävästä vähenemisestä on turha haaveilla pitkään aikaan. Ellei tuo "reilu kaksi prosenttia" ole lähempänä neljää prosenttia vuosittain.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Euro-oloissa 1+ talouskasvu lienee realistinen mahdollisuus.

Toimituksen poiminnat